Elbil rekkevidde

Få hjelp

Slik får du best mulig rekkevidde på elbilen din

Når du skal kjøpe ny elbil er bilens rekkevidde svært viktig. Men kan du stole på rekkevidden som er oppgitt fra produsenten? Og hvordan får man egentlig best mulig rekkevidde på elbilen sin?

Ulike måter å måle rekkevidde på elbiler

Når det er snakk om rekkevidden til en elbil har man flere standarder å forholde seg til: NEDC-standarden, EPA-standarden og WLPT-standarden.

NEDC er svært vanlig, men oppleves ofte som i overkant optimistisk når elbilen skal brukes under norske forhold. EPA og WLPT skal være langt mer realistiske, i hvert fall under optimale forhold.

Slik forbedrer du rekkevidden i hverdagen

Rekkevidden er likevel svært avhengig av flere faktorer som du selv kan kontrollere. Det viktigste er kjørestilen din: brå akselerasjoner og nedbremsing påvirker rekkevidden mest, mens hvis du holder en jevn hastighet blir rekkevidden forlenget. Prøv å ikke gasse og bremse for mye, så vil du se at det utgjør en forskjell. Sjekk også at du har riktig lufttrykk i dekkene dine, og kjør gjerne i eco-modus.

Hva påvirker kjørelengden om vinteren?

Rekkevidden til en elbil reduseres betraktelig når det er kaldt ute – faktisk må man regne med at rekkevidden reduseres 10 til 30 % i kulden. Snø og slaps øker rullemotstanden, og lave temperaturer fører til bruk av varmeanlegget, som igjen drar mye strøm. For å ivareta rekkevidden er det derfor best å parkere bilen i en varm garasje om vinteren, men du kan også forvarme bilen via bilens app eller passe på at bilen er ferdig oppladet like før du skal kjøre. Det viktige er at batteriet ikke er kaldt når bilen starter. Ellers anbefales det å bruke setevarmer og rattvarme i stedet for å skru på varmeanlegget, og å kle seg varmt.

Stopp rekkeviddeangsten med en hjemmelader

Med en fastmontert elbillader hjemme trenger du ikke bekymre deg for rekkevidde i hverdagen. Du kan våkne til en ferdig oppladet elbil hver morgen, og en slik lader er mye tryggere enn å bruke en stikkontakt. Faktisk blir alle risikofaktorene ved lading tatt hånd om av systemene i ladestasjonen og bilen. 

På vår markedsplass finner du smarte hjemmeladere for din elbil. 

Finn en lader til din elbil

Sliter du med litt rekkeviddeangst? På ladestasjoner.no finner du oversikt over hvor du kan lade elbilen din når du er på farten.