Plassering av varmepumpe

Få hjelp

Det er mye å tenke på når du skal skaffe deg varmepumpe – og noe av det viktigste er hvor du skal plassere den. Med riktig plassering kan du spare mest mulig strøm og sikre at varmepumpen varer i noen ekstra år. Her gir vi deg noen gode råd om plassering av både utedel og innedel.

De mest populære varmepumpene er luft-til-luft-varmepumper, og består i hovedsak av to deler, én innedel og én utedel. For at den skal fungere best mulig er plasseringen av både innedelen og utedelen viktig, og du bør derfor få pumpen montert av profesjonelle – det er nemlig et par ting du må ta hensyn til. For eksempel må du tenke over avstand mellom innedel og utedel samt tilgang på nok luft.

Derfor er installasjon inkludert i prisen om du kjøper varmepumpe fra Fjordkraft Markedsplass. Da får du god hjelp av en montør til å finne den perfekte plassen til din nye varmepumpe.  

Plassering av varmepumpens innedel

Det er flere ting som kan være greit å tenke over når du skal montere varmepumpens innedel. Først og fremst bør den plasseres der varmebehovet er størst – gjerne i stuen eller et annet rom du oppholder deg mye i. Varmen fordeler seg best i boliger med en åpen planløsning, og har du dette, vil du heller ikke trenge en like kraftig varmepumpe som hvis du har en mer oppdelt bolig.

Husk også at varmen stiger oppover. Hvis du bor i et hus som går over flere etasjer, er det derfor lurt å installere varmepumpen i den nederste etasjen, og gjerne i nærheten av en åpen trapp. Har du et stort hus, kan du vurdere om det er behov for å montere flere innedeler.
Selv om du skaffer deg en mer stillegående varmepumpe, vil den likevel lage noe lyd. Derfor kan det være lurt å plassere den et lite stykke unna godstolen.

Plassering av varmepumpens utedel

For at varmepumpen skal vare lenge og bruke minst mulig energi, er det viktig at utedelen plasseres riktig. Den bør skjermes mot vær og vind, samtidig som den har god lufttilstrømning. Derfor bør den plasseres minst en halvmeter over bakken, for eksempel på et bakkestativ eller med brakker til grunnmuren. Dette hjelper montøren deg med, og sammen blir dere enige om hvor utedelen bør plasseres.

Selv om du har gått til innkjøp av en stillegående varmepumpe, vil det alltid vil være litt støy og vibrasjoner fra utedelen. For å sikre at det ikke går utover nattesøvnen, bør du unngå å plassere den i nærheten av soverommet. Det kan også være lurt å installere den et lite stykke unna naboen – så beholder du freden i nabolaget.

Varmepumpe-beskyttelse

Norge er et land med mye vær og vind. Hvis du ikke får plassert utedelen av varmepumpen i ly, kan et varmepumpehus eller varmepumpetak være en god investering. Det kan du bestille om du kjøper varmepumpe fra Fjordkraft Markedsplass. Da holder du nedbør, løv og andre uønskede gjenstander unna, som kan sikre at den fungerer bedre og varer lengre.

Et varmepumpehus er også en god idé hvis du synes at utedelen er sjenerende å se på. Denne kan du male i samme farge som huset, så vil man knapt legge merke til at en varmepumpe er festet til huset. Det er imidlertid viktig å huske på å ikke stenge pumpen inne, da lufttilstrømning er viktig for at den skal fungere optimalt. Det er derfor heller ikke anbefalt å plassere utedelen i garasjen.