Panelovn bad

Få hjelp

Har du ikke varmekabler på badet, eller trenger du bare litt ekstra varme? Da kan en varmeovn være et godt alternativ. Det finnes imidlertid noen regler for montering av panelovn på bad. Her gir vi deg oversikten over hva du må tenke på.


Sjekk hvor mye en varmeovn til bad tåler

Før du skaffer deg en panelovn til badet, må du sjekke om den er godkjent for montering i våtrom. Det gjør du ved å se hvilken tetthetsgrad, også kalt IP-grad, ovnen har. Den viser evnen til å beskytte mot vann, støv og andre ting du ønsker å holde unna den innvendige delen av panelovnen.

IP-graden består av to tall. Det første viser hvor motstandsdyktig varmeovnen er mot støv, insekter og lignende. Det siste tallet viser beskyttelsesnivået mot vann, og det er nettopp dette du bør sjekke før du skaffer deg panelovn til våtrom.


Montering av panelovn på bad

Vann og elektrisitet er en skummel kombinasjon. Husk derfor at alt arbeid på faste elektriske anlegg skal utføres av elektriker.

Det er regler for hvor på badet du kan plassere ulike elektriske apparater. For at det skal være enkelt å få oversikt over hvor man kan montere hva, blir våtrommet delt inn i tre soner:

  • Sone 0
  • Sone 1
  • Sone 2

Sone 0 er nede i selve badekaret eller på innsiden av dusjen. I dusjen strekker denne sonen seg 10 cm over gulvet.

Om du har badekar, er sone 1 veggene bak og over badekaret. Hvis du har dusj, er det veggene i dusjen, men ikke lengre enn 60 cm fra dusjhodet. Sonen går fra gulvet og 225 cm oppover veggen. I sone 0 og 1 har du ikke lov til å montere panelovner eller annet elektrisk utstyr for 240 volt nettspenning.

Så lenge panelovnen har en IP-grad på minimum IPX4, kan den monteres i sone 2. Denne sonen strekker seg fra enden av sone 1 og 60 cm utover. I tillegg regnes alt som er mer enn 225 cm over gulvet som sone 2.

Resten av rommet regnes som et vanlig innendørsrom der det kan montere elektriske apparater helt ned til IP-grad 20.

Panelovnene fra Fjordkraft Markedsplass har IPX4, som vil si at de er sprutsikre. De kan monteres i alle våtrom i sone 2. Ovnene kan kobles opp mot Fjordkraft-appen for enkel varmestyring, slik at du kan spare strøm og bruke varmeovnen din smartest mulig.