Luft-til-luft-varmepumper

Få hjelp

Lavere strømregning, bedre inneklima og kjøling på varme sommerdager – det er noe av det en luft-til-luft-varmepumpe kan hjelpe deg med. Vi gir deg oversikten over fordelene med en slik varmepumpe, og hva du bør tenke på før du kjøper en.


Slik fungerer en luft-til-luft-varmepumpe

Luft-til-luft-varmepumper er den vanligste typen varmepumper her til lands. De kan monteres i nesten alle boliger og sikrer behagelig innetemperatur – hele året.

Kort fortalt hentes varme fra luften ute, og spres i boligen din ved hjelp av en vifte. Selv om det er kaldt ute, helt ned mot -25 °C, klarer den å omdanne uteluften til varme. Luft-til-luft-varmepumper består av en innedel og en utedel som er koblet sammen med et rør, en elektrisk kabel og en kondensslange. Dette skjules i kanaler. Alle varmepumpene fra Fjordkraft Markedsplass har montering inkludert i prisen. Du kan derfor være trygg på at alt blir montert riktig og at boligen din kommer til å se like fin ut etter du har fått varmepumpen i hus.


Hva er fordelene?

Du sparer strøm, og investeringen i varmepumpen er ofte nedbetalt i løpet av tre til seks år.

  • Varmekilden (uteluft) er tilgjengelig overalt.
  • Kan brukes som aircondition for å kjøle ned boligen
  • Inneholder filtre som renser luften for støv og partikler – du får altså bedre inneklima.
  • Kan monteres i nesten alle boliger.
  • Relativt rimelig å installere.


Hva bør jeg vite før jeg kjøper luft-til-luft-varmepumpe?

  • Varmepumpene fungerer ned mot -25 °C, men på de aller kaldeste dagene bør du ha en ekstra oppvarmingskilde.
  • Fuktig og salt uteluft kan korte ned levetiden.
  • Når det er kaldt, kan det dannes rim i utedelen. Da må den avrimes. Det skjer helt automatisk og tar ca. 10-15 minutter. I denne perioden kan du oppleve at det blir litt kaldere.
  • Luftfilteret må renses jevnlig for å opprettholde varmeeffekten. Det gjør du enkelt ved å støvsuge det.
  • Det vil alltid være litt lyd fra varmepumpen. Derfor er det lurt å kjøpe en stillegående modell og tenke nøye over hvor du plasserer den.


Bruk varmepumpen som aircondition

Når det er varmt ute, kan luft-til-luft-varmepumper brukes som aircondition. Da vil du få en mer behagelig temperatur uten å måtte åpne vinduer for å få gjennomtrekk.

Den kan også rense luften, og filtrerer vekk støv og partikler. Du får altså et bedre inneklima enn hvis du fyrer med ved eller bruker elektriske ovner.


Hva koster en varmepumpe?

Varmepumpene vi tilbyr på Fjordkraft Markedsplass har montering inkludert i prisen. Da kan du være trygg på at den fungerer optimalt og varer lenge. Luft-til-luft-varmepumpene på markedsplassen koster fra under 20 000 kroner til litt over 30 000 kroner, avhengig av hvilken modell du velger.

Det er faktisk ikke lov til å montere varmepumper på egen hånd. Derfor anbefaler vi at du sjekker om montering er inkludert, og hva montering koster når du sammenligner prisen på varmepumper. Om montering ikke er inkludert i prisen, må du være forberedt på å betale mellom 5.000 og 10.000 kroner ekstra for dette.


Så mye kan du spare med en varmepumpe

Kort fortalt – har du et stort varmebehov, sparer du mer strøm med en varmepumpe enn hvis du trenger mindre varme. Faktisk kan du få en nettogevinst på flere tusen kroner hvert år sammenlignet med andre oppvarmingsmetoder.

Ifølge Enova bruker en vanlig enebolig omtrent 25 000 kWh i året. Da kan du spare ca. 4 800 kWh på å skaffe deg en luft-til-luft-varmepumpe. Hvis den gjennomsnittlige strømprisen er 1 kr per kWh, sparer du om lag 72 000 kroner i løpet av 15 år.